El poble de Nevà

Segons la viquipèdia:

Nevà és un poble del municipi de Toses, a la comarca del Ripollès, situat a una alçada de 1.265 m. És l’únic de la vall que està situat a la vessant obaga. Malgrat aquesta orientació excepcional, gaudeix d’una posició privilegiada, per la seva posició en un dels costers de l’àmplia vall que formen els Plans de Nevà, que davallen suaument des de gairebé 2.000 metres fins al mateix poble, i que creen un paisatge especialment bucòlic. L’any 2005 comptava amb 52 habitants.

Història

Nevà ha estat sempre unit al domini feudal de Toses, tot i tenir autonomia parroquial plena, ser tant antic com ell (és ja citat, a l’any 839, amb el nom de Nevano) i haver arribat a tenir més famílies censades que el mateix poble de Toses.

Està documentada la vinculació de Nevà amb els càtars. Un petit noble propietari del lloc, Hug de Nevà, va ser un conegut heretge càtar de finals del segle XII, i altres cavallers cognominats Nevà apareixen com a feudataris de la vall de Toses. A més, hi ha la creença popular que les runes escampades per l’obaga de la vall entre Nevà i Planoles pertanyen a antics recintes càtars.

A Nevà, shi arriba en cotxe per una carretera asfaltada que des de Planoles porta en 4 km fins al poble, des d’on surt una pista forestal en molt bones condicions que arriba fins al poble de Fornells de la Muntanya.

Localització


Veure mapa

3 respostes a «El poble de Nevà»

  1. Hi!
    neva.us is looking for a new owner. It does not have a website. Only neva.us is being sold. Let us know if you’re interested.
    Wish you a great day!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *